Archief

‘Lustrum concert 95 jaar CMK-DH’

Op 20 april 2024 geeft het Christelijk Mannenkoor Den Helder een concert ter gelegenheid van zijn 95-jarig bestaan. Het concert wordt gehouden in ‘de Morgenster’ kerk aan de Drs. F. Bijlweg 9 te Den Helder en begint om 20.00 uur.
Het thema van het concert is “Dankbaarheid”. Het koor is dankbaar voor al die jaren waarin er met plezier gezongen kon worden. En nog steeds is er veel om dankbaar voor te zijn. Daar wil het koor graag stem aan geven.
Het programma bestaat uit liederen van het koorrepertoire waarmee de dankbaarheid inhoud en kleur krijgt.

Het concert staat onder leiding van de dirigente van het koor: Karin Smits en de vaste begeleidster op de piano Lea Paliczová.
Medewerking wordt verleend door de sopraan Mirjam Betjes, dwarsfluitiste Lianne Laurens en organist Alfred de Jong.

Jubileum 90 jaar

Mannen gedijen best met Karin

Artikel in de Helderse Courant
Negentig jaar Christelijk Mannenkoor mag gevierd

Behoorlijk verrast was Karin Smits uit Hippolytushoef toen ze werd gevraagd te solliciteren voor de functie van dirigente voor het Christelijk Mannenkoor Den Helder.
„Want een mannenkoor? En christelijk? Ik ben een meisje! Dat is niet echt gebruikelijk.”
Maar de twijfel duurde niet lang want zoals ze zelf zegt ‘ik houd heel erg van zingende mannen’. De zogeheten proefdirectie waarmee ze solliciteerde voor het koor, ging zelfs na de pauze verder. Ze had in de rust haar spullen al gepakt maar werd teruggefloten door voorzitter jaap Smit. Niks geen halve repetitie, ze moest nog even doorgaan.

Stap extra
En daarmee was eigenlijk al duidelijk dat Karin Smits de nieuwe dirigente zou worden van het Christelijk Mannenkoor Den Helder. In het negentig jarige bestaan van het koor de allereerste vrouwelijke dirigent.
„Tot op de dag van vandaag is er eigenlijk niks veranderd. Ik ben al veertig jaar dirigente. Toen ik na mijn opleiding, begin jaren tachtig, een harmonieorkest aanvoerde was dat in die tijd zo bijzonder dat het in de krant kwam. En kennelijk is het nu nog steeds bijzonder dat je als vrouw dirigeert. Het blijft een strijd, als vrouwelijke dirigent moet je altijd een stap extra zetten.”
Voor het eerst in negentig jaar een vrouwelijke dirigente. Dat moet in zo’n mannenbolwerk – het oudste lid is negentig jaar en de jongste 25 – toch wel wat scheve gezichten hebben opgeleverd? „Nee hoor”, zegt Jaap Smit. „Een vrouw is niks anders. Karin is een professional, ze heeft een andere aanpak dan de dirigent die we hiervoor ruim twaalf jaar hadden. Ze heeft een ander elan, een andere manier van dirigeren, van communiceren. Maar dat heeft niks te maken met het feit dat ze vrouw is.
Ze hamert erop dat er met gevoel wordt gezongen. Dat we de tekst kennen, weten wat we zingen en de muziek begrijpen die er onder ligt. Pas dan wordt het een eenheid. We zien dat de kwaliteit van onze zang omhoog is gegaan.”
Voor Karin is het bijvoorbeeld meer dan normaal dat wanneer het koor zingt tijdens een kerkdienst, de liederen worden afgestemd op de preek.

Kameraadschap
Maar wat trekt haar nou eigenlijk zo aan in die zingende mannen? „De no nonsense van de mannen als ze zingen. En de kameraadschap die ik meemaak. Dat is gewoon voelbaar, zo prachtig. Elkaar helpen als het even niet gaat.”
Dat het Christelijk Mannenkoor Den Helder dit jaar negentig jaar bestaat, mag best bijzonder heten. Al telt Den Helder een mannenkoor dat nog ouder is: het Koninklijk Helders Mannenkoor bestaat al sinds 1881.

Beurskrach
„Ons koor is opgericht in 1929, het was na de ellendige jaren van de beurskrach en de crisis. Elf mannen hadden toen bedacht om iets leuks te gaan doen, om te gaan zingen”, vertelt voorzitter Jaap. Het werd een christelijk mannenkoor waarin ‘de zangkunst wordt gewaardeerd als een gave Gods’, zo valt in de statuten te lezen. De afgelopen negentig jaar is het ledental gedaald en gestegen maar alleen tijdens de oorlog werd er niet gezongen. „We tellen nu op papier zo’n vijftig zangers, ik denk dat er zaterdag tijdens het jubileumconcert zo’n veertig man zullen zingen.” De gemiddelde leeftijd van de koorleden ligt rond de zeventig jaar. „Willen we de 100 jaar halen als koor en daarmee de titel koninklijk, dan hebben we inderdaad nieuwe aanwas nodig Maar tot nu toe is dat altijd nog gelukt Mensen staan altijd weer op om te zingen.”

Marischka de Jager

Jubileumconcert
Het Christelijk Mannenkoor Den Helder viert haar 90-jarig bestaan komende zaterdag met een jubileumconcert in de Morgensterkerk. Gospelkoor G-Roots treedt ook op.
Aanvang 19.30 uur. Toegangsprijs € 7.50

Jubileum 90 jaar

Ons koor is opgericht op 17 april 1929. Dat betekent dat we in 2019 onze 90-ste verjaardag mochten vieren.
Ons jubileumconcert vond plaats op 12 oktober 2019 in de Morgenster. Met strijkers en blazer en de mooie medewerking van gospelkoor G-roots (Groot in black gospel!) werd de avond voor het koor onder leiding van dirigent Karin Smits en, zoals al jarenlang, begeleid door Lea Paliczová en andere musici tot een onvergetelijke avond.
Bijzonderheden over de medewerkenden G-roots vindt u hier.

Kerstzangavond op dinsdag 12 december 2024 in de Vredeskerk

De beide koren repeteerden in de Vredeskerk, het Chr. Mannenkoor Den Helder en het I.E. koor Revival, voor de kerstzangavond in de Vredeskerk.
Beide koren brengen hun mooiste kerstrepertoire ten gehore. Daarnaast krijgt u ook ruimschoots de gelegenheid om, samen met beide koren, zelf bekende kerstliederen te zingen onder orgelbegeleiding van Bauke Klootwijk.

Op de bovenstaande foto repeteren beide koren samen het afsluitende lied “Ere Zij God” in een dubbelkorige uitvoering, uiteindelijk zullen er 9 verschillende melodieën klinken, die perfect in elkaar passen.
Beide koren nodigen u uit om samen zingend in kerstsfeer te komen.
Datum: dinsdag 12 december 2023
Plaats: Vredeskerk, Torplaan 26 Den Helder
Aanvang: 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur

Er zal geen pauze zijn en de avond duurt tot ongeveer 21.30 uur.
De toegang is gratis, bij de uitgang wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.